Susanne, Forensisch verpleegkundige

‘Ik heb het gevoel dat ik groei in mijn werk, vooral ook na mijn opleiding’

Bekijk de video van Susanne

Opleiding Forensische Verpleegkunde

De FPKM verzorgt in samenwerking met de GGD Amsterdam de Opleiding Forensische Verpleegkunde.


Deze praktijkgerichte opleiding ontwikkelt doelgericht de kennis en vaardigheden die je als forensisch verpleegkundige nodig hebt bij de behandeling van zowel kinderen als volwassenen. De opleiding duurt 16 maanden en omvat 31 cursusdagen. Toelatingscriteria voor de opleiding zijn BIG-registratie als verpleegkundige en minimaal 5 jaar relevante werkervaring. Plaatsing geschiedt op basis van beoordeling van cv en motivatie door de Opleidingscommissie.

Als verpleegkundige kun je op het werk te maken krijgen met mensen die mogelijk slachtoffer of dader zijn van geweld. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis (op de afdeling Spoedeisende Hulp of de kinderafdeling), in de ambulancezorg, in de wijkverpleging, in een penitentiaire instelling of in een asielzoekerscentrum.

Natuurlijk blijft medische zorg je eerste prioriteit als verpleegkundige. Maar voor waarheidsvinding kan forensisch-medisch onderzoek nodig zijn. Bij dit onderzoek worden feiten verzameld die als bewijsmateriaal kunnen dienen voor justitie. Verpleegkundigen vervullen een belangrijke rol in de afstemming tussen medische behandeling en forensische zorg.

De FPKM heeft daarom in samenwerking met de GGD Amsterdam de Opleiding Forensische Verpleegkunde ontwikkeld. Deze praktijkgerichte 31-daagse opleiding is modulair opgebouwd en ontwikkelt doelgericht de kennis en vaardigheden die je als forensisch verpleegkundige nodig hebt. De opleiding werd in 2013 voor het eerst gegeven en start sindsdien twee keer per jaar. Wij dagen je uit om het innovatieve vak van forensisch verpleegkundige vorm te geven in Nederland!

Accreditatie wordt voor elke uitvoering van de opleiding opnieuw aangevraagd bij de V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). De accreditatie is voor alle voorgaande uitvoeringen van de opleiding toegekend. De kosten voor de opleiding bedragen € 4.320,-- (prijspeil 2016).

Klik hier om in te loggen

Meer informatie:

Brochure Opleiding Forensische Verpleegkunde
Examenreglement Opleiding Forensische Verpleegkunde

Uitvoeringen:

uitvoering 09: start vanaf 9 januari 2018
Klik hier voor het bekijken van de lesdagen

uitvoering 08: start vanaf 23 januari 2017 - cursus is vol!
Klik hier voor het bekijken van de lesdagen
Klik hier voor het bekijken van de cursusvoorwaarden

uitvoering 07: start vanaf februari 2016
Klik hier voor het bekijken van de lesdagen
Klik hier voor het bekijken van de cursusvoorwaarden

uitvoering 06: start vanaf september 2015 
Klik hier voor het bekijken van de lesdagen
Klik hier voor het bekijken van de cursusvoorwaarden

Vul inschrijfformulier in

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten